Umíte si uvařit dobrý čaj?

Možná vás ani nenapadne, když si naléváte zlatavý nápoj do šálku, že Evropa začala pít čaj teprve asi před 400 lety. Přitom historie tohoto nápoje sahá až hluboko do období před Kristem. Jedna čínská legenda například přisuzuje objev pití čaje mytickému vladaři Šennungovi, který měl čaj objevit už 3000 let před naším letopočtem! Podle této legendy si jednoho dne vařil vodu pod širým nebem, když mu do ní spadlo několik lístků čajovníku.
nalévání čaje
Pravlastí čaje je Asie, především Čína, pro kterou byl po staletí čaj spolu s porcelánem a hedvábím jednou z nejvýznamnějších obchodních komodit. Ve 13. století, kdy Čínu navštívil mimo jiné i cestovatel Marco Polo, bylo v jejím hlavním městě čajoven jako naseto.

Víte, jak si připravit opravdu dobrý černý čaj?
Měli byste dodržovat tři základní pravidla: 1. Vařící voda – teplota vody by měla být vyšší než 96 stupňů Celsia, je to nezbytné pro dokonalé uvolnění účinných čajových látek. Některé prameny uvádějí, že je dobré čajovou konvici předem nahřát, potom do ní vložit čaj a ten pak přelít horkou vodou. 2. Kvalita a množství – pro přípravu opravdu dobrého nápoje je zapotřebí skutečně kvalitní čaj (k dostání i doptání v čajovnách a specializovaných prodejnách), tip: nejlevnější balené čaje v samoobsluhách nejsou zrovna z nejkvalitnějších. Kvalita nápoje je vždy ovlivněna kvalitou vody.
čaj v hrnečku
Hodně záleží na množství čaje – obecně platí, že na jeden šálek je potřeba jedna čajová lžička čaje (listové čaje), pokud se jedná o čaje drcené (broken), tak stačí méně. 3. Doba louhování – pro přípravu dobrého černého čaje je ideální doba pro louhování 2 až 5 minut. Ne míň a ne víc. Proč? Pokud čaj louhujeme kratší dobu, má mdlé aroma, pokud o hodně déle, tak je aroma nahořklé. Tip: Chcete-li čaj pro povzbuzení, louhujte jej 2 – 3 minuty, protože ze začátku se uvolňují povzbuzující teiny. Pokud čaj louhujete 4 – 5 minut, uvolňují se třísloviny a čaj působí spíše tlumivě.
bylinkový čaj
Nakonec rada pro ukládání čaje: Čaj pohlcuje pachy ze svého okolí a tím se kazí. Proto je třeba uchovávat jej ve vzduchotěsných nádobách ze skla nebo porcelánu na suchém, chladném a tmavém místě. Chcete-li svému čaji udělat „dobře“, nepřechovávejte ho v kuchyni.

Umíte si uvařit dobrý čaj?
Ohodnoťte příspěvek